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This Q&A replaces old Q&A A 001, withdrawn on 18 November 2011. 

 

Situation 

In a fleet race, Boat A adopts tactics that clearly interfere with and hinder Boat B's progress in the 
race. While using those tactics, boat A does not break any rule, except possibly rule 2. 

Question 

In which of the following circumstances would Boat A’s tactics be considered unsportsmanlike 
and a breach of rule 2? 

(a) Boat A’s tactics benefit her series result. 

(b) Boat A’s tactics increase her chances of gaining selection for another event. 

(c) Boat A’s tactics increase her chances of gaining selection to her national team. 

(d) Boat A and Boat C had agreed that they would both adopt tactics that benefited Boat C’s 
series result. 

(e) Boat A was attempting to worsen Boat B’s race or series score for reasons unconnected 
with sport. 

Answer 

In circumstances (a), (b) and (c), Boat A would be in compliance with recognised principles of 
sportsmanship and fair play because there is a sporting reason for her actions. 

In circumstance (d), both Boat A and Boat C would clearly break rule 2. In addition, by receiving 
help prohibited by rule 41 from Boat A, Boat C would also break rule 41. 

In circumstance (e) Boat A would break rule 2 because, with no good sporting reason, her actions 
would clearly break recognised principles of sportsmanship and fair play. 

 


